VitaBiosa - Sunn drikk med økologiske urter. Og til fermentering av mat.

Rødkål med eple & rødbete

  • 1 rødkål
  • 1 eple
  • 1 rødbete
  • 1 ss uraffinert salt       
  • 1 ss karve 
  • 0,5 dl Vita Biosa 

Slik gjør du:

Begynn med å plukke av de ytterste bladene på kålhodet, legg de til side. De skal brukes til lodd i fermenteringskrukka.

Rasp eller finsnitt kålen, og ha den over i en stor bolle.

Dryss over salt (her kan du godt la den stå i minst 30 min, og la saltet begynne å gjøre jobben for deg) og begynn å massere/kna kålen til den blir myk og slipper væske.

Tilsett resten av ingrediensene og bland godt sammen

Nå skal alt trykkes godt ned i et glass som egner seg til fermentering , ta vare på væsken, den skal være med i glasset.

Bladene som du tok vare på i begynnelsen skal nå legges som et lokk over grønnsakene. Vær nøye med at ingenting er over væsken. Hell på ekstra saltlake om det er for lite væske av kål og frukt.

Når du setter krukken til fermentering er det veldig viktig at du ikke setter gummiringen på glasset, dette er fordi fermenteringen trenger å puste litt.

Sett glasset på et fat som klarer å ta imot sprut. De første dagene, under stormgjæringen vil det boble og leve litt i glasset, det er veldig bra.

La krukken stå og fermentere i 5-10 dager.

Fjern de øverste kålbladene, sett gummiring på glasset og sett det i kjøleskapet.

Nå kan du nyte gode bakterier for tarmen, pluss antioksidanter fra grønnsaker, frukt & krydder i fermenteringen.

(Saltlake: 1 liter vann, 2 ss salt – kok opp og avkjøl).

Oppskrift: May Tonje Nielsen Våga.

VitaBiosa finnes i variantene: 1L og 0,5L.

Mangokraut

  • 1 hel hodekål
  • 1 mango, hakket
  • En tommelstor bit frisk ingefær     
  • 1ts chili (tørket)
  • 1 ts gurkemeie                                            
  • 1 ss uraffinert salt 
  • 4 ss Vita Biosa 

Slik gjør du:

Begynn med å plukke av de ytterste bladene på kålhodet, legg de til side. De skal brukes til lodd i fermenteringskrukka.

Rasp eller finsnitt kålen, og ha den over i en stor bolle.

Dryss over salt (her kan du godt la den stå i minst 30 min, og la saltet begynne å gjøre jobben for deg)  og begynn å massere/kna kålen til den blir myk og slipper væske.

Tilsett resten av ingrediensene og bland godt sammen.

Nå skal alt trykkes godt ned i en glass som egner seg til fermentering, ta vare på væsken, den skal være med i glasset.

Bladene som du tok vare på i begynnelsen skal nå legges som et lokk over grønnsakene. Vær nøye med at ingenting er over væsken. Hell på ekstra saltlake om det er for lite væske av kål og frukt.

Når du setter krukken til fermentering er det veldig viktig at du ikke setter gummiringen på glasset, dette er fordi fermenteringen trenger å puste litt.

Sett glasset på et fat som klarer å ta imot sprut. De første dagene, under stormgjæringen vil det boble og leve litt i glasset, det er veldig bra.

La krukken stå og fermentere i 5-10 dager.

Fjern de øverste kålbladene, sett gummiring på glasset og sett det i kjøleskapet.

Nå kan du nyte gode bakterier for tarmen, pluss antioksidanter fra grønnsaker, frukt & krydder i fermenteringen.

(Saltlake: 1 liter vann, 2 ss salt – kok opp og avkjøl).

Oppskrift: May Tonje Nielsen Våga.