Ferment - Sunn drikk med økologiske urter. Og til fermentering av mat.
Postet av BEHEALTHY - HELSE & SKJØNNHET
Oppskrift:
- 4 ss kaldpresset olivenolje
- 1 ss vann
- ¼ ts fransk sennep(dijon)
- Litt hvitløk etter smak
- Salt/pepper
- Ev. Litt sukker
- Presset sitronsaft, noen dråper
- Ca 1 barneskje Ferment Urter
Oppskrift:
- 6 glass økologisk tomatpure
- 1 dl Ferment Urter
- 1 dl Kjartans lynghonning
- 2 ss Helios eplecidereddik
- 1 ss uraffinert salt
- 2 ts malt allehånde
- 2 båter presset hvitløk
Slik gjør du:
Rør alt godt sammen, og fermenter i romtemp. 2-4 dager. Sett på gummiring/tett glasset når ketchupen er ferdig fermentert og oppbevar i kjøleskap.
Oppskrift: May Tonje Nielsen Våga.
Oppskrift:
- 0,5 dl Ferment Urter
- 4 rødløk
- En kvast urter (gjerne persille, oregano og salvie)
- 1 l saltlake (se oppskrift under)
- 1 kålblad En krukke med gummiring som rommer 1 liter
- En liten skål eller eggeglass som kan brukes til press i krukken
Slik gjør du:
Saltlake: 1 l vann, 2 ss salt - kok opp og la saltet løse seg opp. Avkjøl. May Tonje bruker Himalayasalt derfor blir saltlaken rosa. Begynn med å skjære opp rødløken. Kok glasset og den lille skålen for å sterilisere de. Kan vente med gummiringen da den ikke skal på før om et par dager. Ha alt i glasset, tett godt med kålbladet. Legg på skålen til press og lukk igjen lokket (uten gummiringen). La stå på kjøkkenbenken i 2-4 dager, bruk et fat under for å ta imot søl, det vil boble godt når fermenteringen starter. Settes i kjøleskap etter fermenteringen, med gummiringen på - da kan eggeglass/lodd + kålbladene fjernes. Husk å koke gummiringen. Sier 2-4 dager for da blir den ikke «overfermentert» men den må være ferdig å boble før den settes i kjøleskap.
Oppskrift: May Tonje Nielsen Våga.
Oppskrift:
- 1 hel hodekål
- 1 mango, hakket
- En tommelstor bit frisk ingefær
- 1ts chili (tørket)
- 1 ts gurkemeie
- 1 ss uraffinert salt
- 4 ss Ferment Urter
Begynn med å plukke av de ytterste bladene på kålhodet, legg de til side. De skal brukes til lodd i fermenteringskrukka. Rasp eller finsnitt kålen, og ha den over i en stor bolle. Dryss over salt (her kan du godt la den stå i minst 30 min, og la saltet begynne å gjøre jobben for deg) og begynn å massere/kna kålen til den blir myk og slipper væske. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt sammen. Nå skal alt trykkes godt ned i en glass som egner seg til fermentering, ta vare på væsken, den skal være med i glasset.
Bladene som du tok vare på i begynnelsen skal nå legges som et lokk over grønnsakene. Vær nøye med at ingenting er over væsken. Hell på ekstra saltlake om det er for lite væske av kål og frukt. Når du setter krukken til fermentering er det veldig viktig at du ikke setter gummiringen på glasset, dette er fordi fermenteringen trenger å puste litt.
Sett glasset på et fat som klarer å ta imot sprut. De første dagene, under stormgjæringen vil det boble og leve litt i glasset, det er veldig bra. La krukken stå og fermentere i 5-10 dager.
Fjern de øverste kålbladene, sett gummiring på glasset og sett det i kjøleskapet.
Nå kan du nyte gode bakterier for tarmen, pluss antioksidanter fra grønnsaker, frukt & krydder i fermenteringen.
(Saltlake: 1 liter vann, 2 ss salt – kok opp og avkjøl).
Oppskrift: May Tonje Nielsen Våga.
Ferment Urter finnes i variantene: 1L og 0,5L.